Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
АПИ: Готов е проектът за преместване на археологическите ценности, открити по трасето на "Струма"
АПИ: Готов е проектът за преместване на археологическите ценности, открити по трасето на "Струма"
Автор: ПИК
Дата
Дата
9363
Коментари
2
АПИ: Готов е проектът за преместване на археологическите ценности, открити по трасето на "Струма"

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) стриктно спазва разпоредбите и решенията на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към министерството на културата, свързани с опазването на археологическите находки край село Покровник. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. 

От агенцията припомнят, че в кратък срок бе възложено изготвянето на проект за преместване и теренна консервация на археологически ценности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2. Две от тях – римската фамилна гробница и раннохристиянската църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала "Струма", ще бъдат запазени. 

Проектът е изготвен от "Вени дизайн", представен е в АПИ и на 8 февруари т. г. е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство. 

От АПИ припомнят, че през август миналата година агенцията представи на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности схема-предложение за преместването на археологическите структури. Въз основа на нея е изготвен настоящият проект. 

АПИ предприе и нужните действия за опазване на археологическите обекти през зимата. Гробницата и всички зидове са покрити с геотекстил, за да се опазят от ниските температури и валежите. 

Агенцията не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект.

Още по темата
Пускат още 24 км от АМ „Струма“ между Кресна и Сандански
Часовник
23:56
На 17 декември ще бъде пуснат в движение нов участък от автомагистрала "Струма", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Това е отсечката между Кресна и Сандански с дължина от 23,6 км....
Напиши коментар »
(2)
1
“КОЙ ПЛАЩА НА ЦВЕТАНОВАТА СЪПРУГА ДА СЕ МОЛИ НА … ТРЪМП В САЩ?” .....По дънки и с ботушки, Деси от ДАНС придружава ПЪПЕША в САЩ.....Питаме кой плаща масрафа на съпругата ПЪПЕШОВА? И това тепегьозлък ли се нарича?
2
Ето кои МАЛОУМНИ КОМУНЯГИ управляват България: Боко ТИКВАТА - БУДА, бивш член на БКП, стигнал до ротен командир, пожарникар НЕ ЗНАЕ ДОРИ БЪЛГАРСКИ.Цецка СТРУГАРКАТА, бивш секретар на БКП с фалшива диплома.НЕ ЗНАЕ ДОРИ БЪЛГАРСКИ.Цецо ПЪПЕША, завършил ПОМОЩНОТО УЧИЛИЩЕ във Вършец, ШОФЬОР, ФАТМАК и физкултурник.МАЛОУМЕН И НЕ ЗНАЕ ДОРИ БЪЛГАРСКИ.караВИЕТНАМчева, малоумно недоразумение НЕ ЗНАЕ ДОРИ И БЪЛГАРСКИ....ииииии....ГЕНЕРАЛ РАДЕВ, ЗАВЪРШИЛ С ОТЛИЧИЕ.Знае много добре ЧЕТИРИ ЕЗИКА.УЧЕН, ЕРУДИРАН, ИНТЕЛИГЕНТЕН......СЛЕДВА....хахахахахаха.....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?