Вход
София
Времето в София 15 o C

ЕКСКЛУЗИВНО! Социологът Андрей Райчев пред ПИК за оставката на Борисов, бъдещето на парламента и мажоритарния вот

ЕКСКЛУЗИВНО! Социологът Андрей Райчев пред ПИК за оставката на Борисов, бъдещето на парламента и мажоритарния вот

на 14.11.2016
2976
19
ЕКСКЛУЗИВНО! Социологът Андрей Райчев пред ПИК за оставката на Борисов, бъдещето на парламента и мажоритарния вот

Андрей Райчев е социолог, един от създателите на "ГАЛЪП Интернешънъл - България" и един от най-точните анализатори на българския политически живот. Пред ПИК той повдигна завесата за бъдещето на държавата, след като премиерът Бойко Борисов депозира оставката си, за мажоритарния вот и бъдещите парламентарни избори.

Интервю на Гергана Ингилизова 

- Г-н Райчев, преди часове премиерът Борисов депозира оставката на правителството. Какво ще се случи от тук нататък, за да може държавата да излезе от тази криза?

- Тук искам да ви кажа, че вашата агенция може да се гордее, защото в интервю с Ива Николова аз първи в България заявих какво ще стане в България. Ние сме първите социолози в моята агенция, които видяхме победата на генерал Радев. Имате пълното право в ПИК  се обявите за първата медия, която го е съобщила. Колкото до хаоса, за момента такъв няма, но има опасност да възникне, поради особеното действие на една забрана в повече. Ако не бяхме три месеца преди края на мандата на Росен Плевнелиев, той просто щеше да си назначи служебно правителство в рамките на около една седмица. Но тук се усложнява от това, че той няма право да разпуска парламента. Има конституционни елементи, които не бих искал да коментирам, защото не мога да твърдя със сигурност какво ще стане, но има много лесен изход.

Най-лесно е двамата президенти днес да се разберат за името на служебния премиер и ключовите министри

Ако те се разберат днес за имената, това ще бъде едно малко по-дълго служебно правителство, нищо друго. Друг е въпросът, че за сега няма ясен отговор кой трябва да определи изборите - Плевнелиев или Радев. И това не е въпрос на тяхна воля, а какво повелява нашата Конституция, за което трябва да се произнесе Конституционния съд. За това казвам, че тук хаос няма. 

ОФИЦИАЛНО! Борисов депозира оставката!

ОФИЦИАЛНО! Борисов депозира оставката!

 Министър-председателят Бойко Борисов внесе в...

на 14.11.2016

- При положение, че между партиите има неразбирателство - какво ще се случи тогава?

- Това Народно събрание ще съществува още около месец и половина, така че там едва ли ще се постигне нещо. Трябват нови избори, за да се уточни волята на народа за това, кой да бъде премиер на държавата. 

- Все повече се говори и за въвеждането на мажоритарния вот, както и за Велико Народно събрание. Има ли бедеще в тази посока според вас?

- За Велико Народно събрание трябва огромно мнозинство в Народното събрание, което е изключено.

Не виждам предметът на Великото Народно събрание, то трябва да има ясна цел

Не се свиква като обикновения парламент изобщо, а по даден въпрос, като например присъединяване на някакви територии, смяната на вида и устройство на държавата, за това го забравете това Велико Народно събрание. Колкото до способността на този парламент да промени избирателната система, аз лично се съмнявам в нея, дори не по политическите причини, каквито има много, но и по технически. Такава промяна, ако ние искаме да се случи и да превърнем страната в хаос, изисква много сериозна подготовка с различни експерти в период между 3 и 6 месеца. Нито един експерт не каза по-малко от два месеца, а този парламент няма да съществува месец и половина, да не говорим за повече. Аз съм песимист, че това Народно събрание може да го направи, освен ако не предприеме някакви глупави действия, с които наистина да се създаде хаос. Волята на народа е за мажоритарни избори, но какви точно не е казал. Освен това референдума юридически не е задължителен и в този смисъл те имат воля за това, но нямат задължение да го направят толкова бързо.

- Чуха се коментари, че мажоритарният вот е опасен - ще има купуване на гласове, а в парламента ще влязат определени хора.

-  Разделете страната на 240 участъка като за всеки от тях стои въпросът за мажоритарен избор, получава се следният ефект - средният размер на един такъв участък е 27 хиляди души, значи трябва да разделим страната на 240 парчета по 27 хиляди души, това е действието което се извършва. От тези 27 хиляди души гласуват от порядъка на 15 хиляди, това означава, че във всеки така образувал се избирателен район със 7 или 8 хиляди гласа ти можеш да спечелиш или с 5-6 хиляди гласа да отидеш на балотаж.

Това наистина рязко ще повиши възможността богатите хора да влияят на изборите и да си избират персонални депутати

Това е най-лошото което може да се случи на страната и нашия парламент ще заприлича на украинския. Надявам се това да се избегне, защото има много други мажоритарни системи. Най-добрата изобщо е германската, при нея има 120 мажоритарни, а към тях се добавят толкова пропорционални, за да се възпроизведе съотношението и на партиите, както се казва гласуваме за депутати и за канцлер. Тя също изисква обаче известна подготовка, а при такъв вариант страната ще е разделена на 120 парчета, което пак не е лесно. В този смисъл аз съм песимист и мисля, че чак следващия парламент ще може да прави нещо подобно. 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(19)
1
Изпълзяха забравени гадинки....Чакаме завръщането на динозаврите!
2
Е то като не искаш да направиш нещо - естествено че е мнооого трудно. А жълти павета тиквите дали ще им е лесно да получат. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА и нова България и край на "Прехода"
3
Двора и къщата в Банкя са бащиния на Бойко Борисов. БЪЛГАРИЯ Е НА ВСИЧКИ!
4
Този ли беше онзи дето хвалеше Борисов за "харизмата" му? Това е все едно да хвалиш телефонните бандити че са "големи таланти"....
5
Червения боклук Райчев, страх го тресе от хуманитарните избори.
6
ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА ГЕРБ! ЗАЩО СЕГА ПЪК ЩЕ СИ Я ДАВАТ? НИЕ СМЕ АЛТЕРНАТИВАТА! БОЙКО НЕ ПОСТЪПВА ДЪРЖАВНИЧЕСКИ И НИ НАХЕНДРЯ УПРАВЛЕНИЕТО.НИЕ ПОБЕДИХМЕ, ГОЛЯМ УСПЕХ! И СЕГА КВО ДА ПРАВИМ?
7
До 6......... никой не е застрахован от нищо. Ами ако беше вдигнал кръвно и се наложеше да излезе продължително време в болнични, какво щяхме да правим. Тогава никой нямаше да каже, че има трагедия. Щяха да бягат с чантички банани до болницата и до Банкя. Нали всеки си има заместник, който получава заплата. Той като си подава оставката , да подаде само неговата и да си отива. Който е положил клетва да работи за България да остава и да работи. Иначе, по тълкувам като дезертьорство или лягане от отговорност. Какво като има нов президент. Той няма да им слага пръчка в колелото. Или няма да могат те да го ръководят.
8
Борисофф винаги е бил мутра и долен рекетьор и ще си остане такъв, защото това е единственото му стабилно състояние в обществото. Всичко останало при него е нестабилна и променлива величина с период на полу разпадане няколко часа. Той много умело може да върти всякакъв вид бухалки, с които да "убеждава" поданиците си в своята непогрешимост. В последно време най-силната му бухалка бяха "неЗависимите" български медии, които най убедително ни рекетираха колко е велик премиера и как без него утре Земята ще спре да се върти и в България ще настъпи апокалипсис. Флагман сред тези медии бяха „24 часа” и „ПИК”.
9
Борисов,виновни са самозабравилите се кметове от ГЕРБ.Затова загубихте. За справка-кмета на Казанлък! Дерибей... Това е положението...
10
http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev-otsveti-kartata-na-Balgariya-iztsyalo-v-cherveno-/114114/2/48
11
Решаваща е грешката на ББ да постави за кандидат президент на ГЕРБ неизбираема личност и то във възможно най последния срок. ББ имаше на разположение Фандъкова, Т.Дончев, Д.Николов, но реши за пореден път да се наложи , воден от месианството си, че каквото и "магаре" да сложи за кандидат президент, то ще бъде избрано за бащица на народа. Е, не сложи "магаре", а Мамата на нацията и загуби. Другата причина беше, че през последните 2 3 месеца той, Ненчев и особено Митов се надпреварваха кой по голяма магария ще стори. Третата: наглостта да се опита да стори поредния рекет: или Цачева президент, или си подават оставка. Ами, снощи гербаджиите от МС заявиха оставка, а днес напуснаха властта...
12
пожарникар, а запали България!?! не става за нищо пуяка!
13
Искаха много властта червените, а сега взе да ги хвоща шубето! И има защо- този път ако се издънят ще им е за последно!
14
Абе хората не искат повече БИВШИ КОМУНИСТИ да ги управляват, били репресирани като ядели кюфтета, а баща ми нямаше сирене да си сложи в торбата.
15
... лекарство за рак има още от 1952 г. ... прочети безлатно в сайта на "Завещавам Ви здраве"
16
как ще живеем без боико?...... още сега ще скоча в кръчмата и ще се самонапия от мъка
17
Да не обърква народа. И горното му говорене, и мнението му по всички въпроси е преливане от пусто в празно. Такива като него, така са се увлякли в романтично пресъздаване на нещо, което всъщност е едно голямо нищо. Е, не е трудно да се сетим -изборът на Радев било повей от "революцията Тръмп ". Де да беше така, но става въпрос по - скоро за "залпът на Аврора"! Ако това означава нещо за вас, когато неграмотни и без възможности да поемат отговорности за собствения си живот, рушаха, настаняваха се в чужди домове...., защото за подобни шурмоваци по-лесно беше частното да стане общо,.....Лошото е , че българинът много обича сам да си удря шамарите.
18
Тиквата да се опита.и цялата герберска сган с него.за няколко години съсипа държавата.
19
Мы ценим ваше время и делим с вами общие цели. Ваши продажи для нас главный приоритет. заказать продвижение сайта логин скайпа SEO2000 оращайтесь договримся есть примеры работ логин скайпа SEO2000
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Коя партия или коалиция ще подкрепите на парламентарните избори на 26 март?
архив

По Татово време двама политически затворници излизат от затвора. - Ауу, какъв дъжд вали - казва единият. - Абе, остави ги… да правят каквото искат - отговаря другият.

няма нови новини
Днес: 353
hot
най-четени новини в момента
сега
1752
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СКАНДАЛ! Цветанов разкри драма с черновите от КСНС! Хората на Радев подготвили становище, че едва ли не излизаме от ЕС и НАТО (ОБНОВЕНА)
x
Медът спасява хормоните - ето как
x